tirsdag 18. desember 2007

Encyclopedi


Encyklopedi (fra gresk εγκύκλιος παιδεία, enkyklios paideia, «i en sirkel av læring») var opprinnelig et begrep brukt av Hippias av Elis om universell dannelse. I dag refererer begrepet til en strukturert og omfattende fremstilling av menneskelig viten i en utførlighet som oppfyller et dagligdags informasjonsbehov.
Tanken bak en encyklopedi strekker seg tilbake til opplysningstiden og til Frankrike. Endel opplysningsfilosofer skrev litteratur og tekster som var kritiske og drøftende, og målet var å få folk til å revurdere sitt syn på aktuelle saker og problemstillinger.

Det var da opplysningsfilosofen og forfatteren
Denis Diderot sammen med 200 medarbeidere startet på det omfattende arbeidet med å samle all verdens kunnskap inn i et stort leksikon - et encyklopedi. Disse forfatterne ble kalt encyklopedistene. Arbeidet tok over 30 år og ble solgt i store opplag, først i 1780, under tittelen Encyklopédien.

tirsdag 11. desember 2007

Ditt og Datt oppgave

Eksempel på tyske ord som er brukt:
Norsk - Tysk
gaffel - gaffele
kopp - kopp
krus - krus
snekker - snidekken
tallerken - tallorken


a) Det finnes mange mellomtyske ord i ikea-katalogen fordi det er ord vi bruker daglig, ord som vi både snakker og skriver med, men som er av tysk opprinnelse.

b) En av grunnene til at de mellomtyske ordene har holdt seg så godt i det norske språket er fordi at dette er ord vi bruker ofte. Og disse ordene er offisielle i det norske språket vårt.
c) Vi er blitt vant til de tyske ordene nå, og er skeptiske på de engelske ordene. De fleste norske ungdommer bruker engelske ord når de snakker, men dette er ikke offisielle ord.
d) Vi tar jo ord fra hverandre, folk fra andre land kommer på besøk til Norge og sier et nytt ord, og så begynner andre og si det ordet igjenn, å på den måten blir det nye ord.

onsdag 5. desember 2007

Sammenligning av bilder


Typiske kjennetegn for barokken er sterke kontraster og kraftige virkemidler for å skape prakt med pompøst preg. Perioden fra 1600-tallet og et stykke inn på 1700-tallet.



Portrettet av Denis Diderot er et veldig rolig og grått bilde, hvor det viser at han sitter og skriver, vi ser ingen tegn på at han er en rik mann, men han ser heller ikke ut som en fattig mann.


Portettet av Ludvig XIV viser en rik, velstående mann, med posisjon. Han poserer i et fint stort værelse, har på seg veldig flotte klær. Det er veldig sterke farger på bildet, Ludvig har også et sverd i den ene hånden og en stokk i den andre.

onsdag 28. november 2007

Artikkel


- Artikkel fra latin articulus, ledd, del, i betydningen del av en tale.

- Artikkel er en sakprosasjanger som informerer om et emne i en saklig og nøytral stil.

- Artikkelen består av en innledning som gir en antydning om emnet eller problemstillingen, en logisk oppbygd hoveddel og en avslutning som inneholder en oppsummering eller konklusjon.
- Det er vanlig å skille mellom informerende artikler og kommentarartikler. En kommentarartikkel uttrykker avsenderens holdninger til emnet på en tydelig måte. En lederartikkel er
redaktørens daglige kommentarartikkel på en fast plass i en avis, og uttrykker avisens offisielle syn i saken.


- Artikler forekommer i aviser, tidsskrifter eller som egne utgivelser i artikkelsamlinger.
I litterær kritikk er en artikkel en betegnelse for en kortere redgjørelse for et emne. En lengre artikkel kalles helst for en
kronikk (av gresk chronos, tid) og menes en oversiktsartikkel på en fast plass i avisen, gjerne viet et mer generelt og mindre tidsaktuelt emne enn avisens øvrige stoff. Ofte er kronikker også artikler som er skrevet av andre skribenter enn avisens fast ansatte.

tirsdag 27. november 2007

Essay


Et essay er en tekst som stiller spørsmål ved kjente forestillinger eller aktuelle saker, et essay kan handle om alt mulig. Enten du har fått oppgitt et emne, eller du skal finne et tema selv, kan det være lurt å lage et tankekart, med ideer. Essay kommer fra det franske «essai» (forsøk) eller «essayer» (forsøke). Sjangeren fikk sitt navn fra Les Essais, en bok som den franske forfatteren Michel de Montaigne ga ut i 1580. Essay er ganske nært slektet med kåseri, blant annet ved at begge sjangrene er personlige og subjektive tekster hvor du «leker» med et emne. I begge sjangrene tar forfatteren med seg leseren på en tankereise rundt emnet uten at han/hun kommer med ferdigspikrede konklusjoner.
Forslag til arbeidsprosess:
tenk gjennom om det har hendt deg noe uvanlig i det siste (en reise, en dramatisk hendelse, en forandring i livet ditt, noe du har hørt om, noe du har lest om, et bilde, en film eller et kunstverk som har gjort inntrykk på deg).
- skriv ned et kort referat av hendelsen.
- tanker og assosiasjoner til hendelsen.


Personlig essay
Det personlige essayet skrives i jeg-form og bygger ofte på personlige erfaringer og refleksjoner.
Essayet er heller ikke ensidig argumenterende eller misjonerende. Ofte er det vanskelig å se hva essayisten ‘egentlig’ mener.
I essaysjangeren er det akseptert med ‘sidesprang’ fra hovedemnet i form av innfall og
digresjoner. I motsetning til kåseriet er som regel essayet ikke humoristisk, det kan inneholde et snev av ironi, men det skal jevnt over være saklig fordi essay er en sakprosatekst. En kan kanskje si det slik at mens kåseriet har som mål å underholde og more, har essayet mer som formål å vekke ettertanke. beskjedenhet er et essayistisk kjennemerket. du bør altså ikke stå fram som skråsikker.

torsdag 22. november 2007

Hva har skjedd idag?


Idag hadde jeg først matte med rektor som lærer, videre bar det til norsk timen hvor vi har sittet og laget blogger. Som forhåpentligvis blir leselige til slutt. Så dette er da resultatet:-)

Nå skal jeg hjem og trene Farok.

"Det er bedre og drite seg ut enn og dø av forstoppelse."
Takk for i dag:)

Ludvig baron Holberg



Ludvig Holberg ble født i Bergen som sønn av en høyere offiser av bondeslekt, Christian Nielsen Holberg. Begge foreldrene døde i løpet av barndommen hans; først faren, som etterlot seg en betydelig formue, og da Holberg var ti år gammel mistet han også moren. Før morens død hadde familien også mistet store rikdommer i en brann som herjet flere bygninger i Bergen, men moren etterlot seg allikevel en liten formue til sine seks barn. I 1695 flyttet Holberg inn hos sin onkel, Peter Lem, som sendte ham på latinskolen (Katedralskolen), og forberedte ham på et yrke som soldat. Men like etter dette ble han adoptert av sin fetter Otto Munthe i Gudbrandsdalen.

Ludvig Holberg forble ugift, og var en sparsommelig mann. Smarte investeringer gjorde ham til en meget rik mann. Rikdommene investerte han i jordegods, og var en stor godseier da han ble adlet i 1746. Som rik og barnløs var Ludvig Holberg interessant for Sorø akademi, som aktivt gikk inn for å få gjort Holberg til baron, mot at han skulle testamentere sine eiendommer til akademiet.



28 januar 1754 døde Ludvig Holberg i København, vel 69 år gammel. Det endte et bemerkelsesverdig liv. Han hadde gjort seg bemerket som skribent, dramatiker, historiker, debattant, professor, administrator, spekulant og donator, og han var 6. mars 1747 blitt adlet som baron.





Før Holbergs tid hadde vitenskapen vært underlagt teologien, og dens forestillinger, for eksempel om verdensbildet, var uangripelige. 1700-tallets opplysning betydde at vitenskapen ble gjort mer folkelig, og var et framskritt for den erfaringsbaserte undersøkelsen, empirismen, som ikke minst ga vitenskapen nytt grunnlag og nye muligheter. Holberg bidro prinsipielt til denne utviklinga.
Holbergs ideal for vitenskap var at den skulle gå induktivt (det vil si erfaring bygd på observasjoner) fram og være til praktisk nytte, noe vi ser et morsomt eksempel på i hans Betænkning over den nu regierende Qvæg-Syge (1745), hvor han resonnerte seg fram til at smitten mest sannsynlig stammer fra mikroorganismer.

Tshawe Baqwa


Tshawe Baqwa (født i 1980), også kjent under artistnavnet «Kapricon», er en norsk musiker. Han er sammen med Yosef Wolde-Mariam medlem av hiphop gruppen MadCon. Han ble født i Tyskland og foreldrene hans er fra Sør-Afrika. Han er med i den tredje sesongen av skal vi danse og gjør det helt sinnsykt bra! Han vinner lett. Jeg elsker Tshawe, han er så sykt tøff!:-)



Velkommen:-)

idag skal jeg hente Herr Nilson som har vært på ferie i Caribbean, så skal jeg hente Gubban som har vært hos Tommy og Anikka:-) Etterpå skal vi ha feiring i Villa villekullan.

Pippilotta Viktualia Rullegardinia Krusemynta Efraimsdatter Langstrømpe