tirsdag 5. februar 2008

Tøm teksten oppgaver, 5 feb

Tøm teksten s. 165

1. ideen om et eget norsk skriftsspråk ble formulert skriftlig for første gang av en norsk medisinstudent i København, Gregers Fougner Lundh (1786-1836).

2. Diskusjonene om hvordan et eget norsk skriftsspråk skulle se ut, begynte på 1830 tallet. Da hadde den nye politiske og kulturelle situasjonene etter oppløsningen av unionen med Danmark stabiliserte seg, og språkdiskusjonen kom for fullt. Når en nasjon skal få et eget skriftspråk, dukker det opp mange forskjellige problemer. bla. hvilket grunnlag skriftspråket skal bygge på. Meningene var delte om dette og argumentene haglet.¨

3. 1830 årene var språkprogrammenes, ideenes og ideologiens tid. Etter unionsoppløsningen med Danmark begynte flere og spørre seg selv, hvorfor har ikke norge sitt eget språk? flere og flere fikk en sterkere følesle til Norge og følte da etterhvert at de burde ha sitt eget språk. rundt omkring i verden begynte folm å legge vekt på det folkelige-basjonale, og romantikken var veldig opptatt av den nære sammenhengen mellom nasjon og språk. språket ble sett på som et av de viktigste kjennetegnene på et selvstendig folk.

mandag 4. februar 2008

Bloggoppgave 4 februar.

Fem informative setninger om Asbjørnsen og Moe:

1. Peter Chr. Asbjørnsen (1812-1885) og Jørgen Moe (1813-1882) var samlerne og utgiverne av norske folkeeventyr, basert på en muntlig fortellertradisjon som satte preg på norsk språkutvikling.


2. De møttes i 1826 på Norderhov skole og ble svært gode venner. I 1837 bestemte de seg for å gi ut en samling eventyr. De dro rundt i Sør-Norge og samlet inn med blyant og notatblokk.


3. Deres første samlinger med norske eventyr bler utgitt rundt 1841 og ble senere oversatt til flere språk.


4. Moe og Asbjørnsen skilte senere lag, Jørgen Moe bla prest og senere biskop, Peter Asbjørnsen fortsatte innsamlingen av norske eventyr.


5.Arbeidet til Asbjørnsen og Moe ble i Europa ansett som et bidrag av stor betydning for komparativ mytologi, en forskningsgren som hører til i grenselandene mellom etnologi, psykologi og antropologi.

Andre eventyr samlere fra forskjellige land:

Brødrene Grimm - tysk

Asbjørnsen og Moe - norsk

H.C Andersen - dansk

Regine Normann - norsk